Het Mulligan Concept gaat uit van een passieve correctie door de fysiotherapeut in combinatie met het actieve bewegen van de patiënt. De patiënt heeft dus een actieve rol in het proces door het gewricht pijnvrij te bewegen of in beweging proberen te brengen. Hierdoor onderscheidt Mulligan zich van andere fysiotechnieken. Mulligan probeert zo de patiënt op een veilige, effectieve en pijnvrije manier in beweging te brengen en zorgt voor een snelle en pijnvrije manier van functies herwinnen in de wervelkolom en de omliggende gewrichten.
Hoe werkt het Mulligan Concept?
De grondlegger van dit concept, Brian Mulligan, ging uit van een ‘positie fout’ in het gewricht. Hij paste een passieve druk toe op het gewricht om deze in een pijnvrije uitgangshouding te brengen. Vanuit deze pijnvrije stand wordt de patiënt gevraagd het gewricht in de richting van de beperking te bewegen. Hierdoor vinden de gewrichten na een paar herhalingen hun oude functie terug maar dan zonder pijn. Het resultaat van Mulligan is snel, pijnvrij en kost relatief weinig kracht.
Waarop past Fysioteam Toekomst Mulligan toe?
Ieder gewricht heeft zijn eigen beweegpatroon. Een scharniergewricht wordt anders behandeld dan een kogelgewricht en voor wervelgewrichten is weer een andere Mulligan variant van toepassing. Dit zorgt ervoor dat alle gewrichtspijn in principe profijt kan hebben van een Mulligan behandeling mits dit in het totaal behandelplan past.
Het voordeel van het Mulligan concept is dat resultaat direct te zien moet zijn. Hierdoor weet de therapeut vaak gelijk of Mulligan de meest effectieve behandelmethode is. Met name de tenniselleboog of bepaalde hoofdpijnklachten zijn met deze methode goed te behandelen.