Fysioteam Toekomst heeft contracten met alle zorgverzekeringen en declareren dan ook rechtstreeks bij de verzekering. Wij werken samen met ‘Fysiovergoeding’ en kunnen bij de intake zien hoe je verzekert bent en op hoeveel behandelingen je recht hebt. Ook tijdens het behandelproces wordt dit in de gaten gehouden, je blijft wel echter ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van jouw vergoedingen. Wanneer jouw pakket overschreden wordt, zul je van onze praktijk een nota ontvangen.
Regels verzekeringen fysiotherapie:
Er bestaan 2 soorten verzekeringen:
- Basisverzekering (verplicht voor iedereen in NL)
- Aanvullende verzekering (Optioneel)
Fysiotherapie kan vergoed worden vanuit beide verzekeringen; hieronder een korte uitleg hoe dit werkt:
Behandelingen fysiotherapie worden in principe vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Per verzekering verschilt het hoeveel behandelingen er worden vergoed per jaar. Dit kun je zelf nachecken in jouw polis of dit kunnen wij voor je doen als wij jouw NAW gegevens hebben. Ons systeem houdt bij hoeveel behandelingen je al gebruikt hebt bij ons in de praktijk, wij kunnen echter niet zien of je ook bij andere therapeuten onder behandeling bent. Het blijft dus altijd jouw eigen verantwoordelijkheid om dit bij te houden om onverwachte kosten te voorkomen.
Wanneer wordt het dan niet vergoed uit de aanvullende verzekering?
Sommige aandoeningen vallen in de fysiotherapie onder ‘Chronische aandoeningen’. (https://zorgvergoeding.com/page/86/chronische-lijst-van-aandoeningen/). Deze lijst word jaarlijks aangepast door de overheid. Op deze lijst staan bijvoorbeeld operaties, geboorteafwijkingen, tumoren en herseninfarcten. In deze lijst is de zien of iets chronisch is en voor hoelang.
Bij deze aandoeningen worden de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering vergoed, daarna worden ze vergoed uit de basisverzekering. Bij vergoeding vanuit de basisverzekering wordt echter wel eerst het eigen risico opgemaakt. Het kan dus zijn dat ondanks je heel goed verzekerd bent, je toch een deel zelf moet betalen omdat dit onder het eigen risico valt.
Als je in het ziekenhuis bent geweest, is dit eigen risico in de meeste gevallen al op, echter declareren de ziekenhuizen vaak later dan de fysiotherapeuten. Ook kan het zijn dat een deel van de behandelingen in het erop volgende jaar gebruikt worden, hierbij wordt opnieuw je eigen risico gebruikt van dat jaar.