page-slider

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut spieren snel en langdurig probeert te laten ontspannen door middel van een speciale techniek. Hierbij gebruikt men een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald waarmee de therapeut de spieren aanprikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Waarin verschilt dry needling van acupuntuur?
Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald waarmee hij of zij kortdurend de spier prikkelt. De therapeut prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet dicht aan het huidoppervlak, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam.

Wat zijn Triggerpoints en hoe ontstaan deze?
Triggerpoints zijn goed voelbare verdikkingen in de spieren, die niet alleen pijn in de spier veroorzaken maar ook uit kunnen stralen naar andere lichaamsdelen. Triggerpoints ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, slechte houdingen of trauma momenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een verkeerde beweging of ongeluk, het langdurig aanhouden van een verkeerde houding of overbelasting als gevolg van sporten of werken. Maar ook langdurig gebrek aan beweging, stress of slaaptekort zorgen voor het ontstaan van deze triggerpoints. Het menselijke lichaam bouwt deze triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen ondervindt er ook last van. Triggerpoints zijn karakteristiek omdat ze een uitstralende pijn geven naar een andere plek maar afwijkend zijn van zenuwpijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nekspieren.

Een fysiotherapeut zoekt actief naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Hoe uiten triggerpoints zich?
Triggerpoints uiten zich voornamelijk door pijn/stijfheid in een spier en beperking van de beweging in bijbehorende gewrichten. Maar ook een verminderde kracht in spieren kan duiden op een triggerpoint net als tintelingen in je lichaam, hoofdpijn en duizeligheid. Merk je dat je bepaalde spieren probeert te ontzien? Grote kans dat je dit onbewust doet om een triggerpoint te ontzien.

Wat gebeurt er bij een dry needling behandeling bij Fysioteam Toekomst?
Het is niet zo dat je Dry Needling van de menukaart kunt bestellen, zo werkt het simpelweg niet. Als uit het behandelplan van jouw behandelend fysiotherapeut blijkt dat dry needling de beste optie is om jou van jouw klachten af te helpen, dan wordt dry needling ingezet als de patiënt hiervoor zijn toestemming geeft. Ook is dry needling vaak slechts onderdeel van een scala aan behandelingen en oefeningen.

De fysiotherapeut onderzoekt de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken en gaat daar op zoek naar de bewuste triggerpoints. Die plaatsen worden behandeld om de spieren te laten ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan en geeft dit geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je deze makkelijk bewegen.

Wanneer er sprake is van langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren tegelijk. Na afloop voelt het behandelde gedeelte wat stijf aan, net of het vermoeid is. Dit duurt niet al te lang en treedt niet altijd bij iedereen op. In combinatie met oefeningen uit het behandelplan werk je samen met de fysiotherapeut van Fysioteam Toekomst verder aan je herstel.