page-slider

Knie

Knie

De knie bestaat uit een verbinding van drie verschillende botstructuren. Het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf vormen samen het kniegewricht. Hieromheen ligt het gewrichtskapsel samen met de kniebanden, spieren en pezen. Binnenin de knie liggen de menisci en kruisbanden. Samen zorgen zij ervoor dat jij de bewegingen die je normaliter met je knie maakt kunt maken. Buigen, strekken, draaien, de verschillende spieren en pezen maken deze bewegingen mogelijk.

Waardoor ontstaan knieklachten?
Pijn aan de knieën ontstaan vaak door overbelasting of als gevolg van een trauma/ongeluk. Vaak zijn deze knieklachten sport gerelateerd en zij variëren van een aanhoudende pijn, een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het blokkeren van de knie. Ook artrose is een grote factor in het ontstaan van problemen met de knieën.

Traumatische knie klachten:

  • Voorste kruisband letsel
  • Meniscus letsel
  • Knie bandletsel

Niet traumatische knie klachten:

  • Jumpers knee
  • Spier- en peesproblemen
  • Degeneratief meniscusletsel
  • Artrose
  • Osgood Schlatter

Revalideren na een knieoperatie
Bij knieoperaties wordt vaker geprobeerd het originele gewricht te repareren of slechts deels te vervangen. Maar het komt ook regelmatig voor dat de knie vervangen wordt door een prothese als de kans op herstel daardoor verbeterd. Tijdens de revalidatie na zo’n ingrijpende operatie speelt een fysiotherapeut een grote rol. Oude functies die eerder niet meer mogelijk waren worden zoveel mogelijk hersteld zodat de patiënt herstelt en weer normaal kan bewegen. Er wordt veel geoefend en behandeld om alles weer soepel en bewegelijk te krijgen. Het uiteindelijke doel is voor iedereen anders, dit kan zijn om weer normaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven, maar ook terugkeren naar het oude sportniveau.

Fysioteam Toekomst
Knieklachten verdienen flink wat aandacht. Bij Fysioteam Toekomst onderzoekt onze fysiotherapeut eerst grondig het ontstaan van de klacht en de bron van de pijn. Zo kan hij of zij een behandelplan opstellen om het hersteltraject in werking te stellen. Door middel van oefening en regelmatige behandeling wordt de knie weer soepel en verdwijnt of verminderd de pijn.

Na een operatie bestaat de mogelijkheid dat de therapeut eerst behandelt aan huis, wanneer je weer mobiel genoeg bent worden de volgende sessies in de praktijk gedaan.

Ook last van jouw knie? Neem vandaag nog contact op met Fysioteam Toekomst.