page-slider

Heup

Heup

De heup is een kogelgewricht en bestaat uit de heupkom en de heupkop. De eerste is onderdeel van het bekken en de laatste vormt onderdeel van het dijbeen. De heup is een zeer stabiel gewricht die grote krachten kan dragen. Door de vorm van het gewricht is er veel beweeglijkheid mogelijk in het heupgewricht. Een aantal spieren tussen de wervelkolom en de heup, maar ook de heup en de knie zorgen voor de bewegingen in het gewricht.

Waardoor ontstaan heupklachten?
Er zijn meerdere oorzaken van heupklachten; artrose is de bekendste hiervan, maar zeker niet de enige oorzaak.

Klachten passend bij artrose zijn ochtendstijfheid en startstijfheid in de heup, pijn in de lies en verminderde beweeglijkheid van de heup. Bij veel klachten of vergevorderde artrose kan besloten worden door een arts dat een gewricht vervangende operatie nodig is.

Andere klachten van de heup kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, pijn uitstralend vanuit de rug of als gevolg van een niet goed functionerende rug, impingement klachten of slijmbeursontstekingen.

Revalideren na een heupoperatie
Vervanging van het heupgewricht door middel van een heupprothese is vaak de oplossing als beweging onmogelijk wordt. De revalidatie na een ingrijpende operatie als deze wordt onder begeleiding van een fysiotherapeut ingezet zodat de patiënt herstelt en weer de dingen kan doen die voor de operatie niet meer mogelijk waren. Veel oefenen en regelmatig behandelen zorgen ervoor dat het gewricht weer als vanouds voelt.

Fysioteam Toekomst
Eerst wordt grondig onderzoek gedaan naar het ontstaan van de klacht en waar de pijn zich voordoet. Daarmee wordt een behandelplan opgesteld waarmee we aan de slag gaan. Alles om in de toekomst geen last meer van de heupen te hebben. Na een operatie bestaat de mogelijkheid dat de therapeut eerst behandelt aan huis, wanneer je weer mobiel genoeg bent worden de volgende sessies in de praktijk gedaan.

Neem vandaag nog contact op met de therapeuten van Fysioteam Toekomst voor een intakegesprek.