page-slider

Manuele therapie

Manuale therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is opgeleid met de meest recente evidentie waarin hij een keuze kan maken voor onderzoek en behandeltechnieken. Een manueel therapeut is bij uitstek geschikt om een probleem in gewrichten en zenuwen aan te pakken met specifieke en efficiënte technieken.

Door te adviseren in oefeningen en deze samen met jou uit te voeren worden gewrichten weer beter bewogen en zenuwen en spieren ontlast. De effecten van manuele therapie zijn meestal snel merkbaar en heeft in combinatie met oefentherapie een langdurig effect. Je zal verbetering voelen in de beweeglijkheid van de gewrichten en een afname van de pijn.

Wanneer het nodig is om gewrichten in beweging te krijgen manipuleert de fysiotherapeut deze door druk uit te oefenen op de gewrichten. In de volksmond wordt dit ook wel “kraken” genoemd. Er zijn veel misvattingen over deze techniek wat afbreuk doet aan deze efficiënte methode. Enkele zijn: “iets recht zetten, of wervels die eruit liggen erin drukken, of dat het slecht is voor het lichaam”. Dit is allemaal onzin, daadwerkelijk kan vrijwel elk gewricht gemanipuleerd worden zonder schade, echter is de oorzaak achterhalen van het verminderd bewegen van het betreffende gewricht het belangrijkst. Een manueeltherapeut is specialist in het achterhalen van problemen in het lichaam. Vervolgens beschikt hij of zij over speciale technieken om de klachten te behandelen. Deze technieken verminderen spierspanning rondom het probleemgebied en verbeteren de mobiliteit.

Door een verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten wordt het makkelijker een bepaalde houding of beweging te maken. Oefeningen helpen jou om soepeler te bewegen en de pijn te verminderen op de lange termijn.

Wanneer wordt manuele therapie ingezet door Fysioteam Toekomst?

Manuele therapie zetten wij onder andere in bij de volgende klachten:

  • Nekklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Schouder- en elleboogklachten en pols
  • Rugklachten zowel hoog als laag in de rug.
  • Rib- en borstpijn
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Enkel/Voetklachten