page-slider

Podoposturale therapie

Podoscoop

Wij werken samen met praktijk Boers, specialist op het gebied van Podoposturale Therapie.

Podoposturale Therapie is een houding corrigerende therapie door middel van inlegzolen. De therapie berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten eenstandsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg.

Deze stands en houding verandering kunnen verscheidene klachten tot gevolg hebben, waaronder chronische knie, heup, lage rug en nek klachten.

Meer informatie over praktijk Boers vind je hier.

Onderzoek en behandeling

  • Het onderzoek bestaat uit:
  • Een inleidend gesprek met betrekking tot de voorgeschiedenis van de klachten.
  • Waar en wanneer deze klachten optreden.
  • Onderzoek van nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of asymetrieen van het lichaam nauwkeurig worden bekeken.
  • Onderzoek van zowel het staan als het lopen.

Door middel van dit onderzoek kunnen wij vaststellen of er misschien een onregelmatigheid bestaat in de manier van staan of lopen. Een lichaam kan optimaal functioneren, wanneer de voeten, knieen, heupen, wervelkolom, nek en hoofd in harmonisch evenwicht zijn en het zich met een minimum aan energieverbruik kan voortbewegen.

Podoscoop

Met behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en geïnterpreteerd. Terwijl de client op de voetspiegel staat, brengt de podoposturaal therapeut dunne elementen, in het algemeen van kurk, op specifieke plaatsen onder de voetzool aan. Deze kurkelementen hebben een vrijwel onmiddellijke inwerking op de voet en houdingspieren, waardoor de lichaamshouding direct verandert.

Om dit effect blijvend te maken worden deze dunne stukjes kurk tussen twee dunne leren zooltjes geplakt, waardoor het uiterlijk ontstaat van een enigszins geprofileerd inlegzooltje. Confectie vervaardiging kan niet daar iedere voet anders is.

Gewenning

Hoewel het lichaam snel reageert op deze verandering heeft het toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van korte of langere duur. De podoposturaal therapeut werkt dan ook met een opbouwsysteem.

Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek, met tussenpozen van enkele weken tot maanden, drie tot vier controles, gevolgd door controles eenmaal per jaar indien nodig. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter: als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, waardoor de klachten zijn verdwenen, kunnen de zooltjes in overleg met de therapeut weer worden weggelaten.

De podoposturaal therapeut kan los van wat hij op de podoscoop heeft gezien ook metingen verrichten zoals:

  • Beenlengten (eventueel onderlinge verschillen)
  • Scheefstanden van het bekken
  • Krommingen van de wervelkolom
Ton Boers